Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008



Ετσι επισφραγίζεται η καλή συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα! Ο Αυστριακός εκπαιδευτής αλόγων Reinhard Mantler μάγεψε ανθρώπους και άλογα...... Η φωτογραφία δεν είναι μοντάζ!!!!!

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Το ιστορικό της θεραπευτικής ιππασίας
-Ο Ξενοφώντας ήταν ο πρώτος διδάξας την ιππική τέχνη.
-Οι θεωρίες του περί εκπαίδευσης του αλόγου αλλά και των ιππέων χρησιμοποιούνται μέχρι
σήμερα
-Δίδαξε την ευγένεια και την υπομονή σε όσους ασχολούνται με τα άλογα και τους ιππείς.
-Πολλές από τις αρχές του DRESSAGE, βασίζονται στις δικές του διδασκαλίες.
-Το 1952 η Liz Hartel, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ελσίνκι
-Η Hartel αν και θύμα πολιομυελίτιδας, κέρδισε τους αρτιμελείς συναγωνιστές της.
-Η επιτυχία της ήταν η αφορμή για να δημιουργηθούν το 1960 και 1970 μεγάλα κέντρα
ιπποθεραπείας στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Αγγλία, στις Η. Π. Α. και στον Καναδά.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία 3μερο σεμινάριο (25-27 Oκτωβρίου) με θέμα «επικοινωνία ανθρώπου-αλόγου», θεωρία και πρακτική, στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ.) στο Ν.Σκοπό του Δήμου Στρυμόνα. Συμμετείχαν φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και καθηγητές φυσικής αγωγής από πολλά μέρη της Ελλάδας. Ρέθυμνο, Αθήνα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Εισηγητής του σεμιναρίου ο Αυστριακός εκπαιδευτής αλόγων Reinhard Mantler. Σκοπός του σεμιναρίου η εκπαίδευση των συμμετεχόντων ως προς την επικοινωνία τους με τα άλογα!!! Σημαντική προϋπόθεση για όσους ασχολούνται με τη θεραπευτική ιππασία και όχι μόνο… Όλοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από την οργάνωση του σεμιναρίου και τη φιλοξενία.
Ήταν το τρίτο κατά σειρά σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ. στον πρώτο μόλις χρόνο λειτουργίας του!! Προηγήθηκαν άλλα 2 σεμινάρια, το 2007, με θέμα την ανάλυση της κίνησης του αλόγου και πως αυτή επηρεάζει τον αναβάτη με αναπηρία( εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις ΚΝΣ κλπ).
Η θεραπευτική ιππασία αφορά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές κ.α.
Εκτός όμως από τα θεραπευτικά προγράμματα, στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ. παραδίδονται και μαθήματα εκπαίδευσης ιππασίας σε παιδιά και ενήλικες από έμπειρη εκπαιδεύτρια ιππασίας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνουμε πράξη την ιδέα της ένταξης, ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης των ΑΜΕΑ. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!!!

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008


κυρίαρχο το ξανθό χρώμα......

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008



Στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών εκτός των θεραπευτικών προγραμμάτων παραδίδονται και μαθήματα εκπαίδευσης ιππασίας σε παιδιά και ενήλικες!!! Ετσι θεωρούμε ότι συμβάλλουμε και ενισχύουμε την ιδέα της ένταξης, ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης των ΑΜΕΑ...

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008



Η Σουηδέζα ψυχολόγος Ulla Johansson απο την Uppsala, εκπαιδεύοντας τον δικό μας Alpenstar στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών!!

Απο το πρόγραμμα Comenius και πάλι αλλά εδώ στο Λαϊλιά Σερρών!!
Απο τη συνάντηση Ελλήνων, Φινλανδών και Σουηδών εκπαιδευτικών ειδικών σχολείων στους χώρους του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ν.Σερρών, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με θέμα "θεραπευτική ιππασία και ΑΜΕΑ". Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, θεραπευτικές συνεδρίες και η μοναδική Ελληνική φιλοξενία κυριάρχησαν κατά την τριήμερη παραμονή των εταίρων μας στις Σέρρες!!

Εχει μεγάλη σημασία η επιλογή ενός καλού πεταλωτή για να εξασφαλιστεί η σωστή φροντίδα της οπλής, το σωστό πετάλωμα και κατ'επέκταση το ποιοτικό βάδισμα του αλόγου! Σ'αυτό εξάλλου βασίζεται η θεραπευτική διαδικασία